Livsstilsfaktorer som påverkar spermiefunktionen

Testiklarna ligger i pungen utanför kroppen där temperaturen är ca 35 grader. De spermiebildande cellerna tål inte högre temperatur.

Därför kan till exempel hög feber och varma bad försämra spermiebildningen. Bastubad har inte samma påverkan eftersom kroppens svettningsmekanism kyler ner testiklarna, något som inte fungerar i badvattnet. Åderbråck i pungen, så kallat varikocele, kan orsaka ökad temperatur i testiklarna och därmed också försämra spermiekvaliteten. Operation av dessa åderbråck har visat sig ha ett tveksamt värde.

Spermiebildningen tar ungefär 70 dagar och all exponering för värme under den här tidsperioden kan påverka spermiefunktionen.

En betydande övervikt kan ha en negativ inverkan på spermierna och detta kan bero på ökad värme i pungen eller ha hormonella orsaker.

Det är också väl känt att rökning samt missbruk av droger som till exempel cannabis försämrar spermaprovet. Missbruk av anabola steroider kan leda till att spermiebildningen upphör helt, tyvärr ofta för alltid. Vissa läkemedel kan också ha en negativ inverkan på spermierna.

Det här är exempel på livsstilsfaktorer som går att förändra ifall man vill påverka sin fertilitetsförmåga i positiv riktning. Spermiebildningen styrs av hormoner från hjärnans hypofys och testiklarna. En sänkt hormonstimulering från hypofysen kan leda till sänkt eller helt avstängd spermieproduktion, hypogonadotrop hypogonadism. Ett sådant tillstånd kan ofta behandlas lyckosamt med hormoner.

Hos män där testiklarna inte vandrat ner i pungen som de ska, så kallad kryptorkism, är spermaprovet ofta försämrat även om testiklarna i barndomen placerats på sin plats i pungen med hjälp av hormoner eller operation.Copyright MSD Sverige AB